Chokladprovning – Lär dig allt om choklad

frunder i en egen chokladprovning

Chokladprovningens grunder

Merparten av gångerna du äter choklad njuter du förmodligen av en sorts choklad i taget, utan att blanda in andra. Detta begränsar din förståelse för de skillnader som finns mellan olika chokladsorter. Naturligtvis förstår du säkert att en mörk choklad med karamell i mitten inte smakar som en enkel, vanlig mjölkchokladkaka. Men vad kan man lära sig om choklad om man jämför två liknande bitar samtidigt?

Med den här artikeln skulle jag vilja lära dig hur man gör anordnar chokladprovning.

Grunderna i en chokladprovning

Se till att du har två olika chokladkakor redo, en med mjölkchoklad och en mörk choklad. De skall inte innehålla några extra tillsatta ingredienser såsom nötter eller karamell, utan välj två enkla “bas-chokladkakor”. Välj olika märken eller samma märke men med olika kakaohalt. Det säkerställer att de kommer att ha tillräckligt stora skillnader i smak.

När du har dina två chokladkakor redo, välj en lämplig tid och plats för provsmakningen (du kanske håller med om att det inte finns någon dålig tid eller plats för att äta choklad, men för bästa resultat är faktiskt vissa tidpunkter och platser bättre än andra). Rätt tidpunkt är när du är avslappnad, inte hungrig och inte har några kvardröjande smaker i munnen från din senaste måltid eller dryck. Rätt plats är en plats utan starka dofter, inklusive parfym och kroppskrämer som kan störa dina sinnen.

Prova choklad som proffsen

Nu när du har hittat rätt tidpunkt och plats är det dags att köra i gång med din egen chokladprovning!

Börja med att skölja munnen. Använd rumstempererat vatten så att du inte skapar ovanliga “munförhållanden”.

När du är redo, lukta på den första chokladen. Fokusera på de olika dofterna. Om dofterna inte är självklara, försök smälta en bit av chokladens yta med värmen från ditt finger. Smält choklad ger extra mycket doft.

Motstå frestelsen att äta upp all choklad! Lägg i stället en liten bit choklad i munnen. Tugga lite. Uppmärksamma hur mjuk eller sträv den känns. Låt den sedan smälta långsamt i munnen. Fokusera återigen på strukturen.

När chokladen smälter i munnen frigörs fler smaker. Se om du kan urskilja dem. Först kommer du förmodligen känna sötman och chokladens intensitet. Sen kanske du märker om den har en fruktig eller nötaktig smak. Slutligen kommer du att känna kvardröjande smaker av choklad eller mejeriprodukter. Utsökt!

Nu är det dags att skölja gommen igen och upprepa processen med den andra chokladen. Den här gången ska du försöka ha dina upplevelser från den första chokladen som referens och se om du märker några skillnader i doft, struktur eller smak.

Jämför choklad

Hur var den andra chokladen i jämförelse med den första? Var de lika eller olika?

Om du aldrig tidigare har tagit dig tiden att verkligen smaka choklad och inte har jämfört olika chokladsorter med varandra, blir du kanske förvånad över hur stora skillnaderna är. Gör några anteckningar om din provsmakningsupplevelse och provsmaka gärna mer choklad i framtiden.

Snart kommer du att kunna föra ett register över vilka chokladsorter du gillar och vad dina preferenser är. Du kommer att kunna smaka nya praliner och enkelt förstå och känna det unika i varenda en. Du kommer att kunna använda dig av dina tidigare provsmakningserfarenheter och tillämpa dem för att kategorisera nya chokladsmaker.