Så kombinerar du choklad och vin – En guide till vin- och chokladprovning

kombinera vin och choklad

Choklad och vin … Kan det vara en ”Met In Heaven”-upplevelse?

Kombinera Choklad och vin

Det finns så många viner att välja mellan, med det finns också choklad att match varje vin med. När du skapar en perfekt kombination, kan båda smaka himmelskt och komplettera varandra i varje klunk och bett. Ingen tvekan, dessa två i kombination är “maten“  som kan skapa en god stämning. Choklad och vin är det bästa valet när du vill ha en romantisk kväll med din älskade. Bara för att göra det ännu trevligare, kan du lägga till några vackra blommor och doftljus. Vad mer behöver du?

Matcha vin med chokladdessert

En liten varning dock. Ibland kan det vara en svår uppgift att matcha med mat. Att hitta vin som ska matcha en chokladdessert kan vara en riktig utmaning. Att dricka torrt vin i kombination med choklad kan vara svårt.Chokladen kan helt “döda“ vinet. Vad händer då? En söt chokladdessert kan understryka det sura vinets smak. Det kommer nästan säkert att få dig att tycka att vinet inte är ett tilltalande tillägg.

Men det är inget att oroa sig för. Det finns en guide för människor som älskar både vin och choklad – och vill njuta av sin provsmakning. En ordentlig strategi, och naturligtvis den erfarenhet som kommer av många provningar, gör hela skillnaden. Vilka förslag finns det när det gäller att välja ett vin och en choklad som arbetar tillsammans? Här kommer dem …

Först av allt bör avståndet mellan vinets och chokladens sötma alltid vara litet. Vinet bör vara minst lika sött som chokladen, kanske något sötare. Annars kommer vinets sura toner att få det att kännas dovt och göra så att du inte njuter av provningen.

Röda viner och choklad

Generellt sett fungerar röda viner bättre ihop med choklad än vita viner. Några undantag finns dock – vita viner av sen skörd. Champagne går ofta bra ihop med många sorters choklad och chokladdesserter.
Eftersom choklad och tannin inte ”älskar” varandra, bör så tanninrika viner kombineras med salta och välkryddade rätter. För att alltid vara på den säkra sidan bör du välja starkviner. Alkoholen kommer att öka sötman och vinets fyllighet.

Vinets kvalitet spelar roll. Sämre viner kommer helt enkelt att fungera sämre med choklad. För att göra ett bra matchningsarbete behöver du ett vin som kostar kring  100-200 kr per flaska. Faktiskt så bör vinet vara av bästa möjliga kvalitet.

Smaka på vinet först

Smaka på vinet först och börja först därefter njuta av något gjort av choklad. Varför det? Om du provar vinet först kommer du att känna och kunna utvärdera vinets smak. Om du biter i chokladen först, kommer din mun och dina smaklökar att täckas med ett tunt lager av kakaosmör och en sötma som hindrar dig att känna vinets smak.

Smakregel

Tänk även på en annan regel: elegant ljus och smaksatt choklad smakar bättre med lättare viner. Det innebär att, desto starkare smaksatt choklad, desto mer fylligt vin behöver du för att nå perfektion. En bittersöt choklad, med minst 70% kakaohalt, går bra ihop med intensiva röda viner som Zinfandel eller ännu sötare sorter som Port.

Om du ska besöka en vin-och chokladprovning i Stockholm, se till att prova i ordningen ljus till mörk ordning. Dvs. börja med vit choklad och flytta gradvis till mjölkchoklad, ren choklad och sedan sötsur för att avsluta med mörk, bitter choklad.

Om du är den som ansvarar för provningen – låt en större variation göra jobbet. Välj två röda viner, ett sött vin eller en fint portvin för att gå säker. Du kan också experimentera med något ovanligt och oväntat. Erbjuder större variation av desserter inklusive vit, mjölkchoklad och mörk choklad.

Sist, men inte minst, fokusera på kvalitet och smak av såväl chokladen och vinet. Sluta döma matchen. Ju mer du oroa dig, desto mindre njuter du.